Voorkom vertraging van je digital product door legacy systemen

Gebrek aan gegevens leidt af van het echte werk

Bij het ontwikkelingen van digitale producten en/of services gaat veel aandacht naar de gebruikerservaring. En terecht. Informatie speelt daarbij een belangrijke rol. Het verkrijgen van informatie is een hele tour.

De mensen die bezig zijn met het digitale product zijn geen experts op het gebied van de legacy systemen. Hun plannen houden geen rekening met het vinden van de benodigde informatie.

Dan worden ze creatief. Of kort door de bocht. Voor je het weet is er een nieuwe bron gemaakt. Of is een bronsysteem op 1 of andere manier aangesloten. Zonder dat iemand goed weet hoe die werkt. En als er problemen zijn dan is moeten er brand geblust worden.

Of erger er wordt data gekopieerd en opgeslagen in het digitale product. Als je daar achter komt dan is er weinig meer aan te doen.

Wees ze voor

Zorg ervoor dat de ontwikkelaars van de digital producten en/of services zich geen zorgen hoeven te maken hoe de bronnen werken. Maak het gemakkelijk voor ze.

Koop tijd voor de eigenaren van de bronnen om orde op zaken stellen. En voorkom dat de ellende toeneemt.

Veroorzaakt door jarenlange verwaarlozing

Het kopen van tijd is nodig omdat bronsystemen verwaarloosd zijn. Het updaten kan maanden duren. En het vervangen jaren. Zeker in organisaties waar elk jaar weer bespaart wordt op IT kosten.

Het wordt uitgesteld tot er iets in de ‘fik’ staat. Dan wordt hopelijk onmiddellijk acties ondernomen. Tja als er iemand genoeg verantwoordelijkheid durft te nemen.

Als het eenmaal op gang is, dan is er geen tijd voor het vooruit helpen van de innovatieve projecten. Met het risico dat alsnog tijdelijke oplossingen ontstaan.

Plug & play

Maak een ‘facade’ voor de legacy systemen. De facade verstopt de legacy systemen. Maakt het minder complex voor de digitale producten.

Die producten kunnen bij de facade de informatie ophalen. Via integraties die voldoen aan moderne standaarden en beveiligingseisen. Ook levert de facade integraties die acties in de legacy systemen uitvoeren.

En als het echt onmogelijk is om een bronsysteem aan te sluiten op de facade dan zorg je ervoor dat de informatie op een andere manier beschikbaar komt in de facade laag. Dit kan met een csv of excel bestand die regelmatig bijgewerkt wordt. Of door een extra database in de facade laag op te nemen. Dit doe je alleen als het niet anders kan. Het is erger als er niets gedaan wordt.

Door de facade ontkoppel je de legacy systemen. Waarmee vervanging eenvoudiger wordt. Zonder dat de afnemende producten daar direct last van hebben.

Net zoals bij laadpalen voor elektrische autos. De stroom uit de laadpalen is allemaal even goed. De stroom kan komen van verouderde kolencentrales, nucleaire centrales, de zonnepanelen om de hoek of van een hypermoderne windparken. Voor de bestuurder maakt het niets uit. En als de stroombron verandert is er geen onderbreking bij de laadpaal.

Zo niet, dan toch

Neem geen genoegen met het gebrek aan informatie. Start de facade laag waar digitale producten, betrouwbare informatie kunnen halen. Zonder dat deze hoeven te weten hoe die tot stand gekomen is. En de voortgang van de digitale producten doorgaat. Het hoeft niet direct perfect te zijn. Niets doen maakt het alleen maar erger.

En spreek af met de eigenaren van de bronnen dat deze up-to-date worden of vervangen.

Relevante projecten